De Egmonden

De Egmonden

Egmond aan zee – Egmond Binnen- Egmond aan den Hoef

De drie dorpen van de Egmonden hebben hun eigen karakter. In Egmond Binnen en Egmond aan den Hoef vindt u in het voorjaar een gekleurde lappendeken aan bloembollenvelden in bloei. Het is zeker de moeite waard om, gewapend met een fototoestel, een duin te beklimmen en dit stilleven op de gevoelige plaat vast te leggen.

In Egmond Binnen vindt u de uit de 9e eeuw stammende Adelbertusakkers en de Egmondse Abdij. De abdij is nog steeds het domicilie van de Benedictijner Monniken die ook een ambachtelijke kaarsenmakerij hebben. Ook het even verderop liggen Liobaklooster is nog steeds in functie.

In het hart van Egmond aan den Hoef liggen de ruïnes van het kasteel van de Lamoraal van Egmond dat in 1573, tijdens de tachtigjarige oorlog, werd verwoest. U vindt hier ook de Slotkapel waar in zeer idyllische omgeving getrouwd kan worden.

Egmond aan Zee is ooit ontstaan als vissersdorp. Sinds het begin van de twintigste eeuw heeft het dorp echter een toeristisch belang. Prominent aan de boulevard staat de vuurtoren Jan van Speijck. Genoemd naar de luitenant ter zee die in 1831, onder het roepen van de gevleugelde uitspraak ‘dan maar liever de lucht in”! de brand stak in het kruit van zijn kanonneerboot, om zo uit de handen van de Belgen te blijven. Het dorp is ook bekend bij vele oudere landgenoten; die als voormalig ‘bleekneusje’ waren opgenomen in een van de vele koloniehuizen om wat kleur op hun wangen en vet op hun botten te krijgen. Het brede zandstrand biedt alle wensbare voorzieningen en vanaf de strandpaviljoens kunt u de zon zien ondergaan. Verder biedt het dorp alles wat een moderne vakantieganger wenst aan vertier. De rustzoeker hoeft alleen even buiten het dorp te gaan, want daar begint de natuur van het Noord-Hollands Duinreservaat waar urenlang ongestoord gewandeld en gefietst kan worden.

Een windpark voor de kust; Offshore windpark Egmond aan Zee
Op een mooie zonnige dag kan je het vanaf het strand zien liggen; het offshore winpark Egmond aan Zee. Dit eerste windpark op de Noordzee bestaat uit 36 molens en levert duurzame energie voor meer dan 100.000 Nederlandse huishoudens.

De windmolens staan 10 tot 18 kilometer uit de kust. Vanaf de kust lijken ze niet zo groot, maar de molens zijn wel 115 meter hoog. Ze staan ongeveer 650 meter uit elkaar. De fundering van de masten staan diep in de zeebodem. Via kabels in e zeebodem wordt de elektriciteit naar het elektriciteitsnetwerk op het land gebracht.

Boek één van onze accomodaties

U zult genieten van het strand, de duinen en de zee. Wij staan voor u klaar.

Accomodaties